Al in de oudheid, bij de Grieken, Romeinen en Chinezen, werd asperge omschreven als een geneeskrachtig kruid. Met name door de stof asparagine die een gunstige uitwerking kan hebben op een lage bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartkloppingen en leverkwalen. Asperge werkt ver ook bloedzuiverend en kan als vochtafdrijvend middel gebruikt worden bij blaas- en nierfunctiestoornissen.
Een belangrijk pluspunt wat je gezondheid ten goede komt, is dat er voor en in het oogstseizoen geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Deze middelen worden pas na het oogstseizoen minimaal ingezet en komen niet direct in aanraking met de asperge. Mede daardoor staat dit heerlijke seizoensproduct in de top 3 van de schoonste groente van Nederland. Daarnaast is er vrijwel geen ander voedingsmiddel bekend, dat zo weinig calorieën bevat, maar tegelijk zoveel belangrijke vitaminen en andere voedingsstoffen bevat.
· Witte Asperges: De meest verkochte (en geproduceerde) asperges in Nederland zijn wit (97%).
· Groene Asperges: In landen zoals Engeland en Italië worden voornamelijk groene asperges geconsumeerd. Nederlandse restaurants bieden steeds vaker gerechten met groene asperges van eigen bodem.
· Paarse Asperges: Ook worden er op zeer kleine schaal paarse asperges geproduceerd en aangeboden. De paarse asperge kan zowel gekookt als rauw gegeten worden. Het hoge suikergehalte maakt deze variant bijzonder geschikt voor verwerking in salades.
De witte asperge groeit in de grond (aspergebedden), groen en paars boven de grond. Daarnaast moet wit altijd goed worden geschild en bij groene asperges alleen de dikke (16 – 20mm). Bij paarse asperges hoeft alleen het onderste stukje van de stengel afgesneden te worden.
Lubberink Asperges
(Hof van Twente)
Contactpersoon:
Harry Lubberink
E-mail:
info@lubberinkasperges.nl
Telefoonnummer: